Aquesta informació està enviada per:

Pierre Rolle

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les  formes de vida del passat. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte,  una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels  segles es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a  l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, que van permetre als nostres  avantpassats domesticar la natura i créixer econòmicament. 

Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural  immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra  Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de  Catalunya han produït aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques  presents al nostre país. La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una  panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més  habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta  arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista. 

L’exposició s’estructura en 20 plafons temàtics amb imatges i textos. Els àmbits  tractats són: 

 1. La base geològica 
 2. Què és la “pedra seca”? 
 3. Tipus de construccions 
 4. Barraques / Cabanes 
 5. Construccions de pedra seca declarades bé cultural d’interès nacional 
 6. La pedra seca, per territoris:  
 • Alt Pirineu, Aran i Alt Berguedà 
 • Àmbit metropolità 
 • Camp de Tarragona, Conca de Barberà i Priorat 
 • Catalunya central 
 • Comarques gironines 
 • Penedès històric 
 • Ponent 
 • Terres de l’Ebre 
 1. Associacionisme i rutes senyalitzades 
 2. L’art de la pedra seca a Catalunya: les construccions més singulars 
 3. La tècnica de la pedra seca, patrimoni cultural immaterial de la humanita

AQUESTA INFORMACIÓ ESTÀ RELACIONADA AMB EL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE PERQUÈ… defensa de la biodiversitat

FONTS

* Més informació a la web

 Eixdiari – 27/01/2021

* Més informació a les xarxes socials:

Documents per adjuntar

 

Catàleg detallat de construccions de pedra seca al llarg dels 3 circuits proposats

Galerie de photos

Le projet en vidéo