El 28 de desembre de 2021 diverses associacions de defensa del medi ambient i associacions veïnals van denunciar la tala per part de l’ajuntament de Vilanova i la Geltru de vuit grans arbres al barri del Baix a Mar.

Els fets van ser descrits en aquest article, on trobareu fotos, i publicats a les xarxes socials

La resposta de l’ajuntament va ser que els arbres estaven massa a prop dels nous edificis. La qüestió de per què els edificis es van construir tan a prop dels arbres no s’ha resolt.

Hem fet consulted her al servei de jardineria. La tala dels plàtans va fer en verificar que els permisos d’edificació no han tingut en compte l’espai de vida de les espècies vegetals, i aquestes han quedat al llindar de la façana de les noves edificacions.

Tweet @ajuntamentvng

A més, no es va considerar una solució de poda d’arbres adequada, per raons pràctiques incomprensibles:

Per no tenir problemes de salvació amb els constants podes que suposava aguantar l’arbre i les branques enganxats a la façana de la construcció, s’ha decidit treure l’arbre. Així s’evita el patiment dels veïns per treballs i poden reiterades d’aquests Arbres.

 Tweet @ajuntamentvng

Un any després, els veïns estan preocupats per altres arbres que ara estan en perill, arran de la construcció de dos nous edificis en les mateixes condicions. Temen que torni a passar el mateix escenari, després d’haver vist fa unes setmanes que diversos especialistes s’escapaven al voltant dels arbres. Sens dubte s’ha demanat als serveis de l’ajuntament una petició idèntica a la del 2021, i és probable que l’autorització per destruir aquests arbres s’atorgui com l’any passat.

Els veïns, exasperats per aquesta manca de respecte a la natura, en un període de greu crisi climàtica, reclamen que no es talin els arbres, que es corregeixin els greus danys que van patir durant l’obra amb una cura adequada, que les condicions de vida dels aquests arbres es milloren amb la correcta adequació de l’espai de terra necessari al voltant dels troncs, i que la poda de branques es realitzin amb la màxima cura, en el respecte mutu entre els nous veïns i els nostres arbres.