Aquesta informació està enviada per:

Pierre Rolle

Del 22 de maig fins al 6 de juny tindrà lloc aquest any 2022 la Setmana la Natura amb motiu del qual la Coordinadora d’Entitats pel Clima del Garraf ha organitzat diversos actes per posar de manifest la necessitat urgent de preservar el medi ambient, la sostenibilitat i la biodiversitat actualment en perill.

El primer dels actes es farà dijous 26 de maig a les 13h a la sala d’actes de l’UPC Vilanova. Consistirà en una tertúlia científico-tècnica, Estem fent prou per aturar la crisi climàtica? Amb Javier de la Casa, investigador del CREAF i membre de Rebel·lió Científica. Organitza la Universitat Politècnica de Catalunya Vilanova i Rebel·lió Científica.

Dijous 26 de maig a les 19h a la plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú, i dijous 2 de juny a les 19h en un lloc públic a concretar, Cantada popular pel planeta, a càrrec del Cor de la Turuta de l’entitat ECOL3VNG, per tothom qui vulgui cantar i alhora aprendre cançons amb missatges positius pel Planeta.

Dissabte 28 de maig a les 18h a la Casa del Mar de Vilanova i la Geltrú, l’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf-Ecologistes de Catalunya i amb la col·laboració de La Frontissa, Associació de Dones Feministes de Vilanova i la Geltrú, convidaran a assistir a la conferència Eficiència energètica a les llars: com fer front a l’emergència climàtica? L’arquitecta ambientalista, Fidela Frutos, explicarà com funcionen les cases autosuficients o passives que es basen en un conjunt d’estratègies per reduir al màxim la demanda energètica. Així, el públic assistent podrà adquirir nocions pràctiques d’estalvi energètic per al seu propi habitatge.

Diumenge 29 de maig de les 10h a les 13h al Centre per la Resiliència i la Sostenibilitat Can Pahissa, s’instal·larà el Mercat de la Turuta a càrrec d’ECOL3VNG, tot al 100% amb moneda social. La finalitat principal és posar en valor tot allò que es pot produir localment, especialment aliments, fomentar el reciclatge i donar visibilitat a la tecnologia popular accessible per tothom i respectuosa amb el Planeta.

Diumenge 29 de maig a les 10.30h a la plaça d’Adarró, Vilanova i la Geltrú, començarà una passejada, amb piscolabis posterior, per la Inauguració de l’últim tram del Camí de Santa Llúcia, via verda entre Vilanova i la Geltrú i el camí Vell de Cubelles. Es tracta del segon tram de l’antic camí de Santa Llúcia que durant dècades ha estat totalment intransitable. Desprès de dos anys i mig de restauració, desbrossament de la vegetació i reconstrucció dels marges de pedra seca, gràcies als voluntaris de Garraf Coopera i amb col·laboració amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, es recupera aquest camí històric. Al 2019 es va inaugurar el primer tram, entre la urbanització de Santa Llúcia fins a l’avinguda Aragai. Amb la inauguració del nou tram, es completarà una autèntica via verda per a caminants i ciclistes entre Vilanova i Cubelles.

Diumenge 29 de maig i diumenge 5 de juny de 9h a 13h, ARBA Litoral organitza una visita guiada pel terreny municipal de Les Bassetes, on hi duu a terme una restauració ambiental en un projecte de custòdia del territori en col·laboració amb l’Ajuntament de Cubelles. El lloc de trobada serà al centre social de Mas Trader de Cubelles a les 9h, des d’on s’iniciarà el recorregut per explicar els valors naturals d’aquest espai, on es troba la darrera roureda litoral del baix Foix i el mètode per recuperar aquest bosc caducifoli singular, la plantació en laberint. Després es faran tasques de voluntariat, com ara manteniment de les plantacions i millora de l’espai.

Dimarts 31 de maig entre les 10h i les 14h, el Col·lectiu STOP 5G VNG ubicarà a la caseta de fusta a Rambla Principal, 54, Vilanova i la Geltrú, un punt d’informació i de recollida de signatures, reclamant l’aturada del desplegament de la xarxa 5G de telecomunicacions fins que es demostri que són biocompatibles.

Dimecres 1 de juny a les 19h al pati del Castell de la Geltrú de Vilanova, organitzat per
La Frontissa i amb col·laboració d’APMA Garraf – EdC, Lluïsa Arranz, enginyera de l’edificació, oferirà una conferència sobre el Projecte Cobertes Mosaic. Fem sostenibles les nostres cobertes. Es parlarà de projectes d’aprofitament dels usos dels terrats: generar energia, fomentar l’autoconsum, implantar cobertes verdes i agrícoles, aprofitament de les aigües pluvials i crear espais de gaudi i socialització en tres tipus d’edificis (de l’administració, de polígons industrials i comunitats de veïns/es).

Divendres 3 de juny a les 18.30h al Centre per la Resiliència i la Sostenibilitat Can Pahissa, Vilanova i la Geltrú, el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitza una Àgora Ambiental amb la participació de varies Entitats pel Clima Garraf. Es realitzaran diverses intervencions: Bicicletes Compartides Recuperades – Entre Bicis Garraf, El corredor ecològic del camí ramader de Marina – ARBA Litoral, L’impacte de les monedes socials al medi ambient – ECOL3VNG. Com a cloenda, es convidarà a una Cantada popular pel planeta amb el Cor de la Turuta a les 20.30h.

Divendres 3 de juny a les 18:30h a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges i coorganitzat per Amnistia Internacional, Sitges Solidari i APMA Garraf-EdC, tindrà lloc la taula rodona i posterior col·loqui, Canvi Climàtic: és l’hora d’actuar, moderat per la periodista Bàrbara Escuderi. Participaran Joan Parra, membre d’Amnistia Internacional, que parlarà de Com afecta el canvi climàtic als drets de les persones, Joan-Pere Guzmán de Sitges Solidari i de la Xarxa d’Educadores per una Ciutadania Global, que intervindrà per tractar de La nostra petjada ecològica: no és només qüestió de menjar, i per part d’APMA Garraf-EdC parlarà Andreu Bosch entorn a Pensa globalment i actua localment: motius per a l’esperança.

Dissabte 4 de juny entre 18h i 18.45h a Can Pahissa, Vilanova i la Geltrú, APMA Garraf -EdC amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, convida a participar en la lectura del conte Sóc el Corriol Camanegre, iniciativa del grup d’entitats Biodiversitat VNG.

Diumenge 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, a les 11h del matí davant del monument a Francesc Macià començarà la Bicicletada… de profit!, que celebrarà també el Dia Mundial de la Bicicleta i organitza Camins Escolars – Plataforma Ciutat Educadora. Recorreran els carrils bicis nous de Vilanova i la Geltrú, reclamant una distribució més justa de l’espai públic i posant de manifest la manca de consens en aquesta ciutat entorn al projecte del nou carril bici de l’avinguda Francesc Macià. Camins Escolars, juntament amb entitats ambientalistes i associacions de veïns, porten des del 2016 exigint que totes les escoles i equipaments estiguin connectats amb carrils bici segurs. La bicicletada acabarà a la plaça de les Neus i els participants que vulguin es podran sumar a partir de les 12h al Dinar de profit, gran festa contra el malbaratament alimentari, amb música i tallers infantils, que organitza la Cooperativa La Vinagreta. Es tracta d’un àpat popular, reivindicatiu i gratuït amb música i tallers infantils. A partir de les 10h es convidarà a participar als voluntaris i a les voluntàries a muntar la instal·lació i cuinar el dinar (inscripció pel voluntariat: info@lavinagreta.org).

Dilluns 6 de juny a les 11h, la Casa Blava, juntament amb APMA Garraf-EdC, presenta per primera vegada Un Tomb pel verger d’en Pere Pelut, un taller participatiu per a les famílies que es farà a l’aire lliure durant tot el matí en un verger ecològic. Es tracta de fer un viatge a la natura i un joc de pistes on és important l’observació i on s’ofereix als infants l’oportunitat de descobrir arbres autòctons i es seus fruits, sovint aliments per als animals de l’entorn. El verger es troba a l’Hort Total, Torrent de la Pastera, davant l’Hospital de Sant Antoni Abat, Vilanova i la Geltrú. Es recomana que els infants portin barret i aigua.

Finalment, dimarts 7 de juny a les 11h a Can Pahissa, Vilanova i la Geltrú, La Casa Blava amb la col·laboració de l’Ajuntament, proposarà com a activitat de l’Agenda Escolar 21 l’espectacle de titelles Darrera de casa, la finalitat del qual és transmetre la prioritat de salvar els espais verds de la bulímia immobiliària. Posteriorment, es farà la lectura del manifest ambiental escolar..

PER AMPLIAR INFORMACIÓ, CONSULTAR EL WEB DE LA SETMANA DE LA NATURA 2022.

AQUESTA INFORMACIÓ ESTÀ RELACIONADA AMB EL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE PERQUÈ…

La Coordinadora Entitats pel Clima Garraf va sorgir l’any 2019 per la necessitat de coordinar esforços en l’àmbit de la millora i protecció del medi ambient per part de la societat civil de la comarca del Garraf. L’objectiu estratègic es basa en una millora de la sostenibilitat ambiental amb un possible horitzó del 2030: els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la Transició Ecològica i la Carta de la Terra, per tal de construir una societat global justa, sostenible i pacífica al segle XXI. Aquest objectiu estratègic es construeix amb els objectius específics de cada entitat participant; consum responsable i sobirania alimentària, mobilitat sostenible, defensa i restauració del territori, desenvolupar un ecosistema econòmic ecològic local, organitzar activitats obertes a tothom per promoure la sensibilització ambiental, etc. incidint doncs activament en les institucions públiques per aconseguir unes millors condicions ambientals i qualitat de vida per la ciutadania.

Galerie de photos