Aquesta informació està enviada per:

Pierre Rolle

Entitats i col·lectius ecologistes es mobilitzaran el 8 i 9 de maig arreu del territori contra l'”allau” de projectes de renovables i per demanar un canvi de model. Les protestes, coordinades per la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d’Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa, es duran a terme a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, el Pallars Jussà, Ponent, la Catalunya Central i el Penedès. Inclouran des de tractorades a marxes a peu i tindran com a denominador comú la lectura d’un manifest on s’exigeix la derogació del decret llei 16/2019. Avancen que hi hauran més protestes en les properes setmanes. “Anem a l’una i no pararem”, adverteixen.

Sota el lema ‘El territori diu Prou’ la protesta arriba després de la concentració que, el cap de setmana passat, va aplegar 52 col·lectius ecologistes a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. “Aquest projectes s’han de frenar i posar solució perquè una altra manera de fer la transició energètica és possible”, ha assegurat Montserrat Corberó, portaveu de la Xarxa d’Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa, en la presentació de les mobilitzacions.

Els col·lectius han alertat que les protestes no s’aturaran. Així, a banda dels actes previstos per aquest cap de setmana, han anunciat que preparen més accions pel cap de setmana del 22 i 23 de maig i pel del 5 i 6 de juny.

Les protestes del cap de setmana

Al Pallars Jussà, el portaveu de Salvem lo Pallars, Jordi Panisello, ha explicat que es farà una marxa lenta dissabte. Arrencarà a les 9 del matí al Coll de Comiols i farà aturades a Isona i Tremp. “Són els dos municipis més afectats, on han entrat més projectes”, ha recordat. Tant a Isona com a Tremp es llegirà el manifest de la reivindicació.

La protesta a la Catalunya Central es farà diumenge a Manresa. Segons ha detallat Carola Riubadí, portaveu de la Coordinadora de la Catalunya Central, consistirà en una marxa lenta des del Palau Firal de Manresa a la zona esportiva del Congost, també a la capital del Bages. La protesta, impulsada per set col·lectius ecologistes sorgits arran de la proliferació dels projectes al territori, acabarà també amb parlaments.

Al Penedès conviuran dues protestes. D’una banda, a l’Anoia, diumenge es farà una marxa, a peu o en bicicleta ,que tindrà una desena de punts de partida: els indrets on es projecten els parcs fotovoltaics o eòlics. La intenció és que els diferents grups s’apleguin a quarts d’1 del migdia a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada, on es llegirà el manifest. En paral·lel, hi haurà protesta a Pontons (Alt Penedès), on dissabte a les 6 de la tarda es penjarà una pancarta a la plaça de l’Ajuntament.

A Ponent, segons ha explicat Josep Farran, de la Coordinadora de les Garrigues Eòlica i Solar Sostenibles, la protesta es farà diumenge, a les 12 del migdia, a la plaça de Sant Joan de Lleida. Serà una concentració en la qual hi participaran col·lectius ecologistes de les Garrigues, l’Alt Urgell i el Segrià.

Pel que fa al Camp de Tarragona, s’han previst dues accions. Segons ha detallat Toni Carulla, portaveu del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya, serà diumenge al matí i inclourà una tractorada a Reus, que acabarà amb un acte conjunt a la plaça de Prim; i, a les 6 de la tarda, una concentració al camp de futbol vell de Falset.

Per la seva part, a les Terres de l’Ebre l’acte serà diumenge, a les 11 del matí, a l’estació d’autobusos de Gandesa. Des d’aquí, ha explicat Ximo Estallé, del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya, es farà una marxa fins a la plaça de l’Ajuntament, on les entitats ecologistes faran uns parlaments.

En el cas de les comarques gironines, Raúl Domínguez, de Naturalistes de Girona, ha explicat que per raons “logístiques” la protesta es posposarà a final de mes. Domínguez ha recordat l’allau de projectes eòlics rebuts a la zona de la Jonquera i el greuge que poden comportar en tractar-se d’una zona important de migracions d’aus. També que al territori gironí s’hi vol projectar l’únic parc eòlic marí que s’està projectant a Catalunya.

Canvi de model

En la presentació de les mobilitzacions la portaveu de la Xarxa per la Sobirania Energètica, Irene Gonzàlez, ha volgut recordar que la voluntat dels col·lectius “no és la de posar obstacles”, sinó que el que exigeixen és “una transformació energètica planificada i amb la ciutadania al centre”. Per aquesta raó exigeixen que es derogui el decret llei 16/2019 i un canvi de model on s'”escolti” el territori.

Els alcaldes del Baix Penedès insten el Govern a frenar la instal·lació de parcs fotovoltaics en terrenys agrícoles

Els batlles exigeixen la derogació immediata del decret d’energies renovables

El Consell d’Alcaldies del Baix Penedès demana a la Generalitat que aturi la instal·lació de grans parcs de plaques fotovoltaiques en terrenys agrícoles. Davant l’auge de projectes a la comarca, els batlles han acordat un manifest amb què reclamen al Govern que derogui “immediatament” el Decret Llei 16/2019 de regulació de les energies renovables, al mateix temps que demanen la creació d’un Pla Territorial Sectorial Agrari específic per al Baix Penedès. Els alcaldes asseguren que els parcs fotovoltaics malmeten el paisatge de la comarca, no aporten cap valor i empobreixen l’economia. A banda del manifest, els batlles han acordat consensuar les al·legacions dels ajuntaments afectats per la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Fa poques setmanes, els alcaldes de l’Alt Penedès també van mostrar la seva oposició a aquests projectes amb un manifest que feia les mateixes peticions.

AQUESTA INFORMACIÓ ESTÀ RELACIONADA AMB EL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE PERQUÈ… defensa del teritori

FONTS

* Més informació a la web

 Eixdiari – 7/05/2021

 Eixdiari – 7/05/2021

* Més informació a les xarxes socials:

Documents per adjuntar

 

Galerie de photos