El primer niu de corriol camanegre que es va trobar a l’inici de la temporada de cria a tota la Costa Daurada, emplaçat a Coma-Ruga (El Vendrell), s’ha perdut a causa d’un atac compatible amb l’acció humana. Al voltant del mateix s’han trobat petjades, per tant, probablement hagi estat de forma malintencionada o per irresponsabilitat a l’hora de portar lligats els gossos. Tot i que no es poden descartar altres hipòtesis, el presumpte vandalisme encara fa més lamentable el fet. Els ous estaven a pocs dies de fer eclosió, el que hagués donat les primeres cries d’enguany d’aquesta au protegida i amenaçada. Aquest seria el segon niu malmès a la zona.

Des de l’entitat ecologista GEVEN, que fa el seguiment d’aquesta espècie a la costa del Baix Penedès, juntament amb altres entitats i amb la col·laboració dels ajuntaments, han denunciat de forma pública aquest fet i han posat el focus en la necessitat de cuidar i potenciar l’entorn natural: “Que el corriol nidifiqui a les nostres platges són bones notícies, en primer terme per la supervivència de l’au i tot seguit com a indicador que tenim una platja viva i no simplement un sorral. Cal recordar que la platja no és només un recurs d’explotació turística i econòmica, i que és necessari conviure en l’equilibri i el respecte envers aquest hàbitat”.

Els ecologistes creuen que l’incident es dona principalment, però no de forma exclusiva, per falta d’informació i de sensibilitat. Per això des del GEVEN veu indispensable la col·laboració de veïns, entitats i institucions.

 

font : eix diari 2021-04-13