el Tòtem de l’Amor a la Natura

Els totems són escultures que tradicionalment s’utilitzen en algunes cultures per representar símbols espirituals, avantpassats, animals o elements naturals. Aquestes escultures poden utilitzar-se per transmetre valors culturals, creences i llaços amb la natura.

El totem de l’amor per la natura inclou representacions de més de cent animals i vuit espais naturals: sota terra, el mar, les praderies, l’aigua dolça, el bosc, la muntanya, la platja i el cel. Els creadors del totem volien que fos tan bell com fos possible, per expressar al màxim l’amor per la natura a través de la seva creació.

L’amor a la natura és una actitud que reconeix i valora la bellesa, la diversitat i la interconnexió de l’entorn natural. El totem de l’amor a la natura està destinat a circular d’escola en escola durant tot l’any, servint així de record visual de la importància de preservar i respectar la natura.

dades pràctiques

* En quin sentit el projecte contribueix a un desenvolupament sostenible?: El totem de l’amor a la natura està destinat a circular d’escola en escola durant tot l’any, servint així de record visual de la importància de preservar i respectar la natura.
* Està situat a: Vilanova i la Geltrù
* Ho organitza: LA CASA BLAVA i el Agenda 21 escolar de VNG
* Nom i cognom del contacte: Pierre Rolle
Número de telèfon: 674 77 93 16
Pàgina web: www.lacasablava.cat

Informació detallada

 

L’AGENDA 21 escolar ha volgut instal·lar un objecte simbòlic, al seu torn, a cada escola de Vilanova i la Geltru. LA CASA BLAVA va proposar la creació d’un tòtem. Havia de ser desmuntat i transportat per una sola persona. A més volíem que fos bonic, i construït el màxim possible amb materials naturals.

La construcció de l’estructura va ser lenta. Cada idea nova portava noves dificultats, i solucions que portaven noves idees… i noves dificultats, etc. L’elecció de la base del para-sol n’és un exemple. La primera base de formigó era molt estable. Va resultar impossible moure’s fàcilment. El peu escollit és lleuger i buit, l’estabilitat prové de l’aigua que s’hi aboca. Desavantatge: és plàstic. Res és perfecte.

El tronc està format per cinc tambors. Els primers esbossos del Tòtem van destacar cinc ambients naturals, un a cada tambor: el món subterrani, el mar, els prats, l’aigua dolça, el bosc. Aleshores hem optat per connectar visualment els bidons per un llavi que, des del tambor superior, cobreix el de sota, per tal d’unificar el tronc. Això ens va permetre donar una estructura viva al dibuix, sense tenir en compte els límits dels tambors. Després hem afegit els entorns naturals de muntanya. La base de l’objecte, al peu del tòtem, esdevingué la platja, tan important a Vilanova, i les ales portaven el cel.

S’han realitzat nombroses proves amb materials naturals i, a part de la base del para-sol i l’eix central intern, tot el tòtem està fet de paper, cartolines diverses i fusta. La cola utilitzada és cola de peix que s’utilitza per a cartells i paper d’empapelar. Hem recuperat l’ús tradicional del cartró-pedra així com el de la cola de conill per a l’imprimació i encolat dels dibuixos d’animals, i l’envernissat final.

L’última etapa va tenir lloc gràcies a la col·laboració d’Inma Gonzalez, titellaire i contacontes propera a LA CASA BLAVA, que també és una excel·lent pintora. Va pintar els entorns naturals del Tòtem, després els més d’un centenar d’animals que el poblen. El cap de fusta, esculpit per Pierre Rolle, corona el Tòtem i li dóna tot el seu significat.

L’Agenda Escolar 21 i CASA BLAVA han donat l’oportunitat de participar i dialogar als alumnes gràcies al Tòtem: una dotzena de tubs, amagats a l’estructura, permeten introduir varetes de fusta al tronc sobre les quals s’ofereixen missatges i reflexions de l’alumnat als transeünts.

El tòtem de l’Amor a la Natura va iniciar la seva vida pública el 10 de novembre de 2023, durant una presentació a tots els centres educatius de Vilanova i la Geltru, a la plaça del Mercat Central.

així es va fer el Totem